Husův sbor (Ostrava-Michálkovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husův sbor v Ostravě-Michálkovicích
Husův sbor Církve československé husitské v Ostravě-Michálkovicích
Husův sbor Církve československé husitské v Ostravě-Michálkovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevCírkev československá husitská
Současný majitelNáboženská obec Církve československé husitské v Ostravě - Michálkovicích
Další informace
AdresaMichálkovice, ČeskoČesko Česko
UliceMichalské náměstí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husův sbor Církve československé husitské v Ostravě-Michálkovicích je církevní stavba, která se nachází na jižním okraji Michalského náměstí v Ostravě-Michálkovicích. Plán stavby vypracoval stavitel Otmar Pazourek z Moravské Ostravy. Dne 10. listopadu 1924 byly zahájeny výkopové práce na výstavbě Husova sboru. Po vystavění podezdívky byl za mimořádné účasti občanů Michálkovic položen základní kámen 17. května 1925 s pamětní listinou. Samotná stavba kostela se potýkala se značnými finančními problémy, které se nepříznivě projevily na délce stavby. Bohoslužby vánočních svátků v roce 1926 se proto konaly v nedostavěné budově. V polovině roku 1927 se podařilo půjčkou zajistit dokončení stavby. Slavnostní otevření sboru se konalo 11. září 1927.

Poblíž oltáře byla umístěna vitrína[pozn. 1] s pietně uloženou prstí ze tří legionářských bojišť 1. světové války: ukrajinského Zborova, italského Doss´ Alta a francouzského Terronu.

Při bombardování 16. března 1945 byla silně poškozena východní část budovy se schodištěm, a musela být proto stržena. V průběhu roku 1946 byla poničená část opravena novou přístavbou, která je poněkud odlišná od původní stavby.

V roce 1901 vysvětil pastor Michalík evangelickou část hřbitova v jeho spodní části. Vedl k ní zvláštní vchod nacházející se poblíž zadní části Husova sboru. Tuto událost připomíná kamenný kříž s veršem Janova evangelia v polském jazyce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Nad vitrínou je pamětní deska s nápisem: Z KRVE HRDINŮ VYROSTLA NAŠE NÁRODNÍ SVOBODA Z BOJIŠŤ ČS. LEGIONÁŘŮ OD ZBOROVA, TERRONU, DOSS´ ALTA.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kašpárek Jiří, Kapitol z historie Michálkovic, Michálkovice, I. díl 2009, II. díl 2010 a III. díl 2013..

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]